ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΝΩΛΙΚΑΚΗΣ "ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΠΑΡΙΣΙ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ"

 Ο Ανδρέας Μανωλικάκης κουβεντιάζει με την καθηγήτρια Πανεπιστημίου Βάσω Κιντή για την πορεία του μέχρι το ACTORS STUDIO, τη διδασκαλία του στο θέατρο και τον κινηματογράφο, τη σχέση του με σημαντικούς ηθοποιούς βραβευμένους με Όσκαρ, αλλά και τις δυσκολίες μιας τέτοιας διαδρομής.

 Ανδρέας Μανωλικάκης:

Ο Ανδρέας Μανωλικάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αγία Παρασκευή.
Είναι Πρόεδρος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Actors Studio Drama School (Master of Fine Arts) στο Pace University της Νέας Υόρκης, όπου διδάσκει υποκριτική και σκηνοθεσία.
Είναι δια βίου μέλος του Actors Studio καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.
Έχει διδάξει σεμινάρια υποκριτικής, σκηνοθεσίας και ανάλυσης κειμένου στη Νέα Υόρκη, Σικάγο, Βερολίνο, Παρίσι, Σίμπιου (Ρουμανία), Αθήνα, Χανιά, Ναύπλιο, Θεσσαλονίκη, Σάμο.
Έχει δώσει διαλέξεις με θέματα:  «Αναδρομή στις ρίζες, την εμφάνιση, την εξέλιξη και την μετεξέλιξη του Συστήματος Στανισλάφσκι», «Στανισλάφσκι και Βαχτάνγκοφ», «Το Actors Studio», «Η Μέθοδος Υποκριτικής και η Ελληνική Τραγωδία», «Η Μέθοδος Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας», «Η Μέθοδος και η Μετάφραση».

Ως σκηνοθέτης αλλά και ως ηθοποιός, εργάστηκε στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη (στο Broadway, στο Actors Studio, στο Εθνικό Θέατρο του Ανατολικού Παρισιού και αλλού).
Έχει σκηνοθετήσει και έχει παίξει σε πολυάριθμα έργα του ελληνικού ρεπερτορίου στις Η.Π.Α.  με τον θεατρικό οργανισμό «Νέα Ελληνική Σκηνή της Νέας Υόρκης», τον οποίο ίδρυσε το 1983 στη Νέα Υόρκη.
Έχει μεταφράσει στα Ελληνικά το βιβλίο «Βαχτάνγκοφ, Μαθήματα Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής» του Νικολάι Γκόρτσακοφ, το οποίο εκδόθηκε στην Αθήνα, το 1997.
Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν και κάτοχος διπλώματος MAITRISE DE THEATRE από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού VIII-Vincennes. Έχει επίσης κάνει σπουδές στη Διεθνή Σχολή Μιμικής του Marcel Marceau στο Παρίσι.
Ο Ανδρέας Μανωλικάκης συμπεριλαμβάνεται στα βιογραφικά αρχεία του «Marqui’s Who’s Who» για την συνεισφορά του στο χώρο της εκπαίδευσης.

Για τον Ανδρέα Μανωλικάκη:
Έλλεν Μπέρστυν (Πρόεδρος του Actors Studio, ηθοποιός βραβευμένη με Όσκαρ και Τόνι) «Ο Ανδρέας Μανωλικάκης κατανοεί τη δουλειά του Στανισλάφσκι και του Βαχτάνγκοφ καλύτερα από κάθε δάσκαλο ή αναλυτή από την εποχή που ο Λη Στράσμπεργκ δίδασκε στο Actors Studio».
Άρθουρ Πεν, (πρώην Πρόεδρος του Actors Studio, Σκηνοθέτης βραβευμένος με Τόνι, τρεις φορές υποψήφιος για Όσκαρ), «Θεωρώ τον Ανδρέα Μανωλικάκη ένα από τα πιο οξυδερκή και προικισμένα μέλη του Actors Studio».

 Βάσω Κιντή:

Η Βάσω Κιντή έχει πτυχίο Χημείας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και διδακτορικό Φιλοσοφίας και Ιστορίας της Επιστήμης από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Είναι Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Κουν και Βιτγκενστάιν. Φιλοσοφική έρευνα της Δομής των Επιστημονικών Επαναστάσεων (Σμίλη 1995) και συν-συγγραφέας του βιβλίου Φιλοσοφία της επιστήμης (ΕΑΠ 2003). Έχει κάνει την επιμέλεια των Φιλοσοφία και Τέχνη (Οκτώ 2011) και  την συν-επιμέλεια των Kuhns The Structure of Scientific Revolutions Revisited (Routledge 2012) και Το Μοντέρνο στη σκέψη και τις τέχνες του 20ού αιώνα (Αλεξάνδρεια 2013). Έχει δημοσιεύσει εργασίες της σε διεθνή και ελληνικά ακαδημαϊκά περιοδικά με αντικείμενο τη φιλοσοφία της επιστήμης, τη φιλοσοφία της ιστορίας, τη φιλοσοφία της γλώσσας και την ηθική. Υπήρξε Visiting Fellow του Princeton University και Visiting Scholar του University of Chicago. Ήταν υπεύθυνη σύνταξης του φιλοσοφικού περιοδικού Cogito (2004-2010) και μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Αθηνών (2012-2015). Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικών Πανεπιστημιακών. Αρθρογραφεί συχνά στον τύπο για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση και τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις.

AFISETA small12


Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.