Εργαστήριο Ψηφιδωτού

Καθηγήτρια: ΔΟΥΖΕΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

Ο χρόνος, ένα στοιχείο απειλητικό ως προς την καλλιτεχνική δημιουργία, σκάλωσε σε μια πανάρχαια τέχνη, φτιαγμένη από πέτρα…το ψηφιδωτό.

Η τέχνη αυτή γεννήθηκε από την ανάγκη του καλλιτέχνη να δημιουργήσει έργα που θα αντιστέκονταν στη φθορά του χρόνου αφενός και αφετέρου από την αγάπη του ίδιου για την πέτρα. Ένα υλικό που από ακατέργαστο και άγριο θα υποτασσόταν στις πλαστικές ανάγκες του δημιουργήματος. Το ψηφιδωτό χαρακτηρίζεται από την αίσθηση της απλότητας που δίνει, λόγω της οικονομίας στους χρωματισμούς της πέτρας. Αυτή η οικονομία δίνει στο θεατή την αίσθηση της δυναμικότητας ενός ποιοτικού έργου.

Η καταγωγή της τέχνης αυτής χάνεται στα βάθη του χρόνου, στη Μεσοποταμία, και τη συναντάμε για πρώτη φορά στα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ. στους Σουμέριους.

Έχοντας λοιπόν κάνει ένα τεράστιο ταξίδι στο χρόνο, στην ιστορία και στους διαφορετικούς πολιτισμούς, αυτή η σπουδαία τέχνη φτάνει στις μέρες μας να διαβαστεί και να ξαναγεννηθεί, μέσα από τα χέρια των ανθρώπων που ενδιαφέρονται να την κατανοήσουν και να την προσεγγίσουν με σεβασμό.

Στο εργαστήρι μας το εγχείρημα αυτό γίνεται πράξη μέσα από την ομάδα μας που, με αγάπη για την τέχνη αυτή και πολλή υπομονή, δημιουργεί κάθε χρονιά αρκετά και πολλά ενδιαφέροντα έργα.

Μαρία Δουζενάκη

Τρίτη 17.00-21.00

Τετάρτη 17.00-21.00

001
002
003
004
005
006
Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.