ΠΑΙΔΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ

Η μπαντίνα του Δήμου Αγίας Παρασκευής δημιουργήθηκε το 2018 από τον Παπαδημητρίου Αθανάσιο Καλλιτεχνικό Διευθυντή.

Η Παιδική Φιλαρμονική (Bandina) είναι ένα μουσικό σύνολο παιδιών από 8 χρονών και άνω το οποίο αποτελείται από τα εξής μουσικά όργανα: xάλκινα πνευστά (τρομπέτα, τρομπόνι, ευφώνιο, τούμπα) ξύλινα πνευστά (κλαρίνο, σαξόφωνο, φλάουτο) και κρουστά (ταμπούρο, γκρανκάσα,πιάτα, μεταλόφωνο).
Ο σκοπός της Παιδικής Φιλαρμονικής είναι να παράγει αξιόλογο μουσικό έργο το οποίο θα εξυπηρετεί τις προσπάθειες και τις ανάγκες του Δήμου για την ανάπτυξη και την καλλιέργεια του πολιτισμού. Μέσα από την ομαδική συνεργασία τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν την δημιουργικότητα τους σε συλλογικό πνεύμα. Οι νέοι μουσικοί θα έχουν την ευκαιρία να ερμηνεύουν το τυπικό ρεπερτόριο της φιλαρμονικής με δυνατότητα διεύρυνσης στο κλασικό ρεπερτόριο, συμφωνικά και οπερετικά αποσπάσματα, διασκευές Ελλήνων συνθετών , αποσπάσματα χορωδιακών και σύγχρονα.

ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Παπαδημητρίου Θανάσης


Βιογραφικό Σημείωμα: Αθανάσιος Δ. Παπαδημητρίου

Σε μικρή ηλικία ξεκίνησα μαθήματα κρουστών με τον πατέρα μου Δημήτρη Παπαδημητρίου, τυμπανίστα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Ακολούθησα σπουδές στο Ωδείο Αθηνών που σφραγίστηκαν με μεγάλη επιτυχία τόσο με την άριστη κατάληξη του Διπλώματος μου (Άριστα παμψηφεί) όσο και με πλήθος εμφανίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ιδιαίτερες στιγμές στην νεανική μου πορεία υπήρξαν τα τρία πρώτα βραβεία με διάκριση από το Υπουργείο Παιδείας στους πανελλήνιους μουσικούς αγώνες (1999,2000,2002), οι συμμετοχές μου από 14 ετών στις μεγαλύτερες ελληνικές επαγγελματικές ορχήστρες (ΕΛΣ,ΚΟΑ,ΕΡΤ) καθώς επίσης και η εισαγωγή μου στο τμήμα Μουσικών σπουδών της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το 2002 ξεκίνησα τις προπτυχιακές μου σπουδές στην Γερμανία με υποτροφία του Ιδρύματος Α. Ωνάση, στο Παν/μιο της Καρλσρούης (Hochschule für Musik Karlsruhe) με καθηγητή τον prof. Isao Nakamura. Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο Παν/μιο του Μονάχου (Hochschule für Musik und Theater München) με εξαιρετική επίδοση το 2008 στην τάξη του παγκοσμίου φήμης Γερμανού καθηγητή και Μαέστρου prof. Peter Sadlo. Παράλληλα είχα τυμπανιστική εξειδίκευση με τον τυμπανίστα της Όπερας του Μονάχου Raimond Curfs.

Kατά την διάρκεια των σπουδών μου στην Γερμανία είχα συμμετοχές ως μουσικός ορχήστρας σε μεγάλες επαγγελματικές ορχήστρες και σύνολα (Staatstheater Karlsruhe,Württembergisches Kammerorchester Heilbronn, Enseble Modern Darmstadt κ.α.) καθώς επίσης πολυάριθμα σόλο ρεσιτάλ σε διεθνή φεστιβάλ γερμανικών πόλεων (Darmstadt, Karlsruhe, Baden-Baden, Freiburg, Heidelberg Stuttgard, München κ.α.) αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.

Ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς στην καλλιτεχνική μου σταδιοδρομία είναι η συμμετοχή μου το 2007 στους τελικούς του διεθνούς διαγωνισμού για σόλο κρουστά ARD στο Μόναχο ως ο πρώτος και μοναδικός Έλληνας κρουστός μέχρι σήμερα που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην ιστορία του θεσμού.

Αποκορύφωμα της πολύχρονης συνεργασίας μου με τον Μαέστρο Peter Sadlo ήταν η συνεργασία μας στην σονάτα του Bella Bartok για δύο κρουστούς και δύο πιάνα (P. Sadlo, Θ. Παπαδημητρίου, K. Seo ,S. Kato) στον κύκλο συναυλιών του Odeon Konzerte το 2008 στο Μόναχο αποσπώντας ενθουσιώδη κριτική που δημοσιεύτηκε στην παν γερμανικής κυκλοφορίας εφημερίδα Süd Deutsche Zeitung που μεταξύ άλλων αναφέρει:

’Ο ακροατής ήταν σε θέση να παρακολουθήσει με απόλαυση το παιχνίδι των χεριών, το οποίο με φανταστική αρμονία στις αλλαγές του ρυθμού και της ισορροπίας του ήχου αντιδρούσε τόσο με ακρίβεια όσο με ζωντάνια.’’

Τα τελευταία οκτώ χρόνια από το 2010 έως σήμερα εργάζομαι ως  τυμπανίστας και κρουστός στην Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Στις πιο ξεχωριστές εμφανίσεις μου ως σόλο τυμπανίστας συγκαταλέγονται η πρώτη εκτέλεση έργου Όπερας R. Wagner (Ιπτάμενος Ολλανδός 2013) από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Ηρώδειο, το Μπαλέτο Ζορμπάς του Μ. Θεοδωράκη στο Καλλιμάρμαρο 2014, τις Όπερες του G.Verdi Nabucco 2011, il Trovatore 2012, του W.A. Mozart Don Giovanni 2014 και του G. Bizet Carmen 2016 στο Ηρώδειο, ακόμη του G. Puccini Madama Butterfly 2016, το Μπαλέτο του P.I. Tchaikovsky Λίμνη των Κύκνων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 2014 και η τελευταία ιστορική εκτέλεση της Όπερας Ρέα του Σ. Σαμάρα στο θέατρο Ολύμπια.

Από το 2016 εργάζομαι ως καθηγητής κλασικών κρουστών και drums στο Δημοτικό Ωδείο του Δήμου Αγίας Παρασκευής και παράλληλα ίδρυσα την καλλιτεχνική ομάδα κρουστών με την συμμετοχή των μαθητών μου («Ομάδα Κρούσης»).

Το ρεπερτόριο μου ανανεώνεται συνεχώς και περιλαμβάνει πληθώρα δεξιοτεχνικών έργων Ελλήνων και ξένων συνθετών στο σύνολο των εποχών της μουσικής ιστορίας.
Αρκετοί συνθέτες με έχουν τιμήσει με αφιερώσεις σε έργα τους και έχω πραγματοποιήσει πληθώρα ηχογραφήσεων στο κλασικό ρεπερτόριο των κρουστών.

001
002
003
Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.