Ο ΠΑΟΔΑΠ δίπλα στους νέους ανθρώπους

Όταν οι νέοι άνθρωποι δημιουργούν στα πολιτιστικά πράγματα της πόλεώς μας, η Δημοτική Αρχή και ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Αγίας Παρασκευής (ΠΑΟΔΑΠ) βρίσκονται δίπλα τους και τους στηρίζουν.

Όταν μια ομάδα μαθητών του 1ου ΓΕΛ ζήτησαν την Αιγίδα και την στήριξή μας, για να πραγματοποιήσουν μια συναυλία ροκ μουσικής, με ερασιτεχνικές μπάντες μαθητών, δεν υπήρχε περίπτωση να τους αρνηθούμε.

Συνέχεια ανάγνωσης

Εκδήλωση-αφιέρωμα στον Κυπριακό Αγώνα 1955-1959

Ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίας Παρασκευής (ΠΑΟΔΑΠ), διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο "Ήταν 1η Απριλίου", αφιερωμένη σε ένα ένδοξο κεφάλαιο της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας: Στην 68η επέτειο της ενάρξεως του Αγώνα (1955-1959) των Ελληνοκυπρίων αδελφών μας για την αποτίναξη του βρετανικού ζυγού και την ένωση με την Ελλάδα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1η Απριλίου 2023 και ώρα 7 μ.μ., στον χώρο του 2ου Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής (Νεαπόλεως 7).

Θα περιλαμβάνει σύντομη ομιλία, με τίτλο "Ομηρικά πρότυπα στον Κυπριακό Απελευθερωτικό Αγώνα (E.O.K.A. 1955-1959)", από τον Ομότιμο Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, και Καθηγητή του Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγίας Παρασκευής, κ. Ανδρέα Βοσκό, προβολή ντοκιμαντέρ και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια από το μουσικό έργο του Νίκου Παπακλεοβούλου « Ηρώεσσα Κύπρος, 204 Πνοές»

Συνέχεια ανάγνωσης

Παρουσίαση λαογραφικής έρευνας από το Λύκειο των Ελληνίδων Αγίας Παρασκευής

Το Λύκειο των Ελληνίδων, Περιφερειακό τμήμα χορού Αγίας Παρασκευής, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου (Π.Α.Ο.Δ.Α.Π), οργανώνει εκδήλωση-παρουσίαση του 7ου Τετραδίου της σειράς «Λαογραφικές Καταγραφές» του Λυκείου των Ελληνίδων με τίτλο «Η Τιτραμίδα. Το ξεπροβόδισμα της Πασχαλιάς στο σπήλαιο των Γρεβενών της Δυτικής Μακεδονίας» της Δρ. Νίκης Νιώρα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 και ώρα 19.00 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αγίας Παρασκευής- Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου, Κοντόπουλου 13, Αγία Παρασκευή, με ομιλήτρια τη συγγραφέα του βιβλίου.

Η Νίκη Νιώρα είναι διδακτόρισσα Λαογραφίας-Ανθρωπολογίας του Χορού από τη ΣΕΦΑΑ του ΕΚΠΑ και το 7ο Τετράδιο της σειράς «Λαογραφικές Καταγραφές», με τίτλο «Τριτραμίδα. Το ξεπροβόδισμα της Πασχαλιάς στο Σπήλαιο Γρεβενών της Δυτικής Μακεδονίας» εκδόθηκε από το Λύκειο των Ελληνίδων τον  Οκτώβριο του 2022.

Στην έκδοση περιγράφεται, αναλύεται και ερμηνεύεται η αναβιωμένη εκδοχή του γυναικείου εθίμου μέσα από τον λόγο των τελεστών. Η συγκεκριμένη  μελέτη αντιμετωπίζει την τέλεση της «τιτραμίδας» ως γεγονός, που χαρακτηρίζεται από ποικίλες δράσεις, ρόλους και είδη (τραγούδια, παιχνίδια κ.ά. ) με σκοπό να αναδείξει τη συνύπαρξη του αυθόρμητου και του προσχεδιασμένου χαρακτήρα της επιτέλεσης.

Το έθιμο έπαψε να τελείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, με εξαίρεση το 2003, χάρη στην επίσκεψη μιας ερευνητικής ομάδας του ΛτΕ και τελέσθηκε πάλι το 2007 για τον σκοπό της εν λόγω έρευνας.

Σύνταξη

ertlykellinid

LYC AG PARASK NIORA MAR 23

 

ΜΑΤΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ματαιώνονται όλες οι Αποκριάτικες Εκδηλώσεις που είχε προγραμματίσει ο Δήμος Αγίας Παρασκευής έως και την Καθαρά Δευτέρα, ως μέτρο πρόληψης κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Συνέχεια ανάγνωσης

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.