ΔΗΜΟΣ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΟΡΟΥ

Πολύ μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εξαιρετική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29/4, στο θεατράκι της Κεντρικής Πλατείας Αγίας Παρασκευής, στο πλαίσιο της 12ης  Συνάντηση Μαθητικής Δημιουργίας των Σχολείων της πόλης που διοργανώνουν ο Δήμος και η Σχολική κοινότητα της πόλης από τις 27 Απριλίου έως και τις 6 Μαΐου 2018.

Εκατοντάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών παρακολούθησαν, απόλαυσαν  και καταχειροκρότησαν τα Σχολεία της πόλης, το Μουσικοκινητικό  Εργαστήρι ΑμεΑ, τη νεοσύστατη Παιδική Μπαντίνα  του Δημοτικού Ωδείου και συγκρότημα από την αδελφοποιημένη πόλη της Γεροσκήπου Πάφου  που παρουσίασαν ένα πολύωρο εντυπωσιακό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος, ο εκπρόσωπος του Δήμου Γεροσκήπου Δημοτικός Σύμβουλος Χαρ. Πάζαρος, οι αντιδήμαρχοι Π.Γκόνης και Σπ. Παπαγεωργίου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Σωτ. Παπαμιχαήλ πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ,  Κ. Τσιαμπάς, Αλ. Μουστόγιαννης και Ι. Λογοθέτης, οι Πρόεδροι των Α΄/βάθμιας και Β΄/βάθμιας Σχολικής Επιτροπής Α. Μπασακίδου-Καράμπελα και Β. Τραυλός αντίστοιχα,  η Γραμματέας της Επιτροπής Αδελφοποίησης του Δήμου  Α. Στεργίου η Πρόεδρος Ε.Ματιάτου - Χατζοπούλου και τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Αγ. Παρασκευής, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, κ.α.
hmeraxorou1
 
hmeraxorou2
 
mpantinahmeraxorou2
 
mpantinahmeraxorou1
 
 
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού καθιερώθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Χορού του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου το 1982 προς τιμήν του Ζαν-Ζωρζ Νοβέρ (Jean-Georges Noverre, 1727 – 1810), δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου. Η ημέρα αυτή, η 29η Απριλίου, είναι αφιερωμένη στο χορό με στόχο να γιορτάσει την καθολικότητα αυτής της τέχνης, να υπερβεί κάθε πολιτικό, πολιτισμικό και εθνικό εμπόδιο και να φέρει κοντά τους ανθρώπους μέσα από την κοινή τους γλώσσα – το χορό.
Το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (ΔΙΘ) προσκαλεί κάθε χρόνο έναν καταξιωμένο χορογράφο ή χορευτή να γράψει το Διεθνές Μήνυμα, το οποίο μεταφράζεται σε περισσότερες από 20 γλώσσες, δημοσιοποιείται μέσα από το δίκτυο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και τα Εθνικά του Κέντρα (περισσότερα από 90 Εθνικά Κέντρα και πολλά Συνεργαζόμενα Μέλη), αλλά και από ομάδες χορού σε όλο τον κόσμο. Το ΔΙΘ έχει ως στόχο να προωθεί τις εθνικές και διεθνείς δραστηριότητες που διοργανώνονται στο πλαίσιο των εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα Χορού.
Μετά τους Λέμι Πονιφάζιο, Ισραέλ Γκαλβάν, Μουράντ Μερζουκί, Λιν Χουάι-μιν, Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι, Τρίσα Μπράουν, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΔΙΘ), στο πλαίσιο των εορτασμών της 70ής επετείου του και θέλοντας να τονίσει τη διαπολιτισμική και διεθνή πτυχή της κοινής γλώσσας – του χορού, έχει επιλέξει φέτος πέντε συγγραφείς για να γράψουν το μήνυμα της Διεθνούς Ημέρας Χορού – ένα από κάθε μία από τις πέντε περιφέρειες της UNESCO: την Αμερική, τις Αραβικές Χώρες, την Αφρική, την Ευρώπη και την Περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Οι συγγραφείς των πέντε Μηνυμάτων της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού 2018, είναι:
▪ Ευρώπη: Ohad Naharin, Ισραήλ
▪ Αμερική: Marianela Boán, Κούβα
▪ Αραβικές Χώρες: Georgette Gebara, Λίβανος
▪ Αφρική: Salia Sanou, Μπουρκίνα Φάσο
▪ Περιοχή Ασίας-Ειρηνικού: Willy Tsao, Χονγκ Κονγκ
 
 
Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού 2018 – Ευρώπη
Ohad Naharin, Ισραήλ
Χορογράφος, καλλιτεχνικός διευθυντής της Batsheva Dance Company, δημιουργός της κινησιολογικής γλώσσας GAGA (σύστημα Γκάγκα)
Ο χορός είναι το να είσαι στη στιγμή. Πρόκειται για το να ακούς το σκοπό των αισθήσεων και να επιτρέπεις σε αυτό το άκουσμα να γίνει το καύσιμο όλων των συναισθημάτων, των μορφών και του περιεχομένου. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε από πού ήρθαμε.
Ερωτηθείς για το αντικείμενο του έργου μου, απαντώ πρώτα ότι πρόκειται για το ίδιο αυτό καθαυτό. Ότι είναι σχετικά με το πώς συναντιούνται όλα τα στοιχεία του για να δημιουργήσουν την αφήγησή του. Μια χορευτική αφήγηση για τον όγκο, τη λεπτότητα, τη χρήση εκρηκτικής δύναμης. Είναι η έρευνα της κίνησης, της οργάνωσης και της δομής. Το να γελάμε με τον εαυτό μας, οι δυναμικές, η υπερβολή και υποτίμηση, η σύνδεση της απόλαυσης και της προσπάθειας και η εξάχνωση της τρέλας, του πάθους και της φαντασίας κάθε χορευτή σε μια σαφή μορφή.
Στην καλύτερη περίπτωση, ο χορός μπορεί να είναι εξαιρετικός, ακόμη και αν απέχει από το τέλειο. Πρέπει να αντισταθούμε στο συντηρητικό και συμβατικό τρόπο σκέψης που έχει τις ρίζες του σε ένα μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης και της κατάρτισης χορού, και να αφήσουμε τις παλιές ιδέες για νέες, καλύτερες. Και πρέπει πάντα να θυμόμαστε να χορεύουμε λίγο κάθε μέρα…
 
Και πρέπει πάντα να θυμόμαστε να χορεύουμε λίγο κάθε μέρα… και ποτέ μπροστά από έναν καθρέφτη.
 
 
Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.