Παρουσίαση λαογραφικής έρευνας από το Λύκειο των Ελληνίδων Αγίας Παρασκευής

Το Λύκειο των Ελληνίδων, Περιφερειακό τμήμα χορού Αγίας Παρασκευής, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου (Π.Α.Ο.Δ.Α.Π), οργανώνει εκδήλωση-παρουσίαση του 7ου Τετραδίου της σειράς «Λαογραφικές Καταγραφές» του Λυκείου των Ελληνίδων με τίτλο «Η Τιτραμίδα. Το ξεπροβόδισμα της Πασχαλιάς στο σπήλαιο των Γρεβενών της Δυτικής Μακεδονίας» της Δρ. Νίκης Νιώρα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 και ώρα 19.00 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αγίας Παρασκευής- Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου, Κοντόπουλου 13, Αγία Παρασκευή, με ομιλήτρια τη συγγραφέα του βιβλίου.

Η Νίκη Νιώρα είναι διδακτόρισσα Λαογραφίας-Ανθρωπολογίας του Χορού από τη ΣΕΦΑΑ του ΕΚΠΑ και το 7ο Τετράδιο της σειράς «Λαογραφικές Καταγραφές», με τίτλο «Τριτραμίδα. Το ξεπροβόδισμα της Πασχαλιάς στο Σπήλαιο Γρεβενών της Δυτικής Μακεδονίας» εκδόθηκε από το Λύκειο των Ελληνίδων τον  Οκτώβριο του 2022.

Στην έκδοση περιγράφεται, αναλύεται και ερμηνεύεται η αναβιωμένη εκδοχή του γυναικείου εθίμου μέσα από τον λόγο των τελεστών. Η συγκεκριμένη  μελέτη αντιμετωπίζει την τέλεση της «τιτραμίδας» ως γεγονός, που χαρακτηρίζεται από ποικίλες δράσεις, ρόλους και είδη (τραγούδια, παιχνίδια κ.ά. ) με σκοπό να αναδείξει τη συνύπαρξη του αυθόρμητου και του προσχεδιασμένου χαρακτήρα της επιτέλεσης.

Το έθιμο έπαψε να τελείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, με εξαίρεση το 2003, χάρη στην επίσκεψη μιας ερευνητικής ομάδας του ΛτΕ και τελέσθηκε πάλι το 2007 για τον σκοπό της εν λόγω έρευνας.

Σύνταξη

ertlykellinid

LYC AG PARASK NIORA MAR 23

 

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.