ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

Τα οφέλη της άσκησης στην τρίτη ηλικία

Η άσκηση βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς, διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα την αρτηριακή πίεση και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και σακχαρώδη διαβήτη. Μπορεί να συμβάλλει επίσης στην αύξηση της αερόβιας ικανότητας και να βελτιώσει έως και 20% την λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος.

Οι ασκήσεις δεν είναι απαραίτητο να έχουν μεγάλη ένταση.

Η άσκηση βελτιώνει επίσης το μυοσκελετικό σύστημα αυξάνοντας την μυϊκή μάζα, την ευκινησία των αρθρώσεων και την αντοχή των οστών. Μάλιστα μετά από 12 εβδομάδες συστηματικής άσκησης μπορεί να υπάρξει βελτίωση έως και 100% στη μυϊκή δύναμη.

Το αποτέλεσμα είναι ο ασκούμενος να νιώθει ότι μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί, οτι είναι ικανός να καταφέρει πολλά πράγματα μόνος του και, το κυριότερο, να αποφεύγει τους τραυματισμούς και κυρίως τα κατάγματα.

Τέλος, η άσκηση προάγει τον νευρομυικό συντονισμό βελτιώνοντας την ισορροπία του σώματος και μειώνοντας τον χρόνο αντίδρασης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς πολλοί τραυματισμοί, ακόμη και θανατηφόροι δημιουργούνται από γλίστρημα στις σκάλες ή σε βρεγμένο έδαφος, από φρενάρισμα ή ξεκίνημα του λεωφορείου, ακόμη και από κάποιο αυτοκίνητο που δεν έγινε γρήγορα αντιληπτό.

Όπως φαίνεται από όλο και περισσότερες έρευνες, τα οφέλη από ήπιας μορφής, συστηματική άσκηση μπορούν να είναι μεγαλύτερα από εκείνα της έντονης άσκησης στην τρίτη ηλικία.

Τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα άσκηση, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση της υγείας των ηλικιωμένων.
Άλλωστε, η ηλικία, όπως φαίνεται δεν είναι απαγορευτικός παράγοντας.

Κυρίως απαιτείται διάθεση για καλή ποιότητα ζωής.

001
002

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κ.Α.Π.Η.

ΩΡΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ

ΤΡΙΤΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ

ΠΕΜΠΤΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

09:45-10:45

   ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΟΝΤΟΠΕΥΚΟΥ    ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΟΝΤΟΠΕΥΚΟΥ  

11:30-12:30

 

ΑΙΘΟΥΣΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΕΡΚΙΔΕΣ- ΝΟΤΟΥ

 

ΑΙΘΟΥΣΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΕΡΚΙΔΕΣ- ΝΟΤΟΥ

 
 

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.