ΔΗΜΟΣ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής με τη συνεργασία του Συνδέσμου για την Προστασία και την Ανάπτυξη του Υμηττού (ΣΠΑΥ), του Συνδέσμου Εθελοντών του Βορειανατολικού Τομέα Υμηττού (ΣΕΠΠΒΑΤΥ) και του Όλοι Μαζί Μπορούμε διοργανώνει, την Κυριακή 3 Ιουνίου, δράση πεζοπορίας  στα καταπράσινα μονοπάτια του Υμηττού σε μια μεγάλη κυκλική πεζοπορική διαδρομή μήκους 5 χιλιομέτρων.

Η εκκίνηση της πεζοπορίας μας θα γίνει από την είσοδο του μονοπατιού που βρίσκεται δίπλα από την κεντρική πύλη στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Κυνηγού στην Αγία Παρασκευή.
Κατά τη διάρκεια της Πεζοπορίας θα γνωρίσουμε το ιστορικό μονοπάτι 10 του Υμηττού, το Σπηλαίο του Λιονταριού, θα θαυμάσουμε την καταπληκτική θέα κοντά στα Γλυκά Νερά και θα φτάσουμε στο Μοναστήρι όπου και ξεκινήσαμε.
Η πεζοπορική διαδρομή που θα ακολουθήσουμε είναι σχετικά εύκολη (κατηγορίας δυσκολίας 2) και μπορούν να λάβουν μέρος ακόμα και αρχάριοι με πολύ καλή όμως φυσική κατάσταση.
Σημείο συνάντησης: Είσοδος Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη Κυνηγού στις 10 το πρωί.
Ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, του επονομαζόμενου Κυνηγού, -ο Αϊ Γιάννης ο Κυνηγός για τους κατοίκους,- βρίσκεται εντός της ομώνυμης γυναικείας μονής, σε υψόμετρο 340μ και είναι ένας κομψότατος σταυροειδής, βυζαντινός ναός, του 12ου-13ου αιώνα και κτίστηκε επάνω σε αρχαίο ιερό του Απόλλωνα του 4ου π.Χ. αιώνα.
Σπήλαιο Λιονταριού.
Το σπήλαιο έχει  ύψος γύρω  στα 10 μ., μήκος ( βάθος ) 50 μ. και  πλάτος 20 μ. Και έχει  δύο μεγάλες σταλαγμιτικές σειρές.  Έχει πάρει την ονομασία Λιοντάρι, σύμφωνα με ένα παλιό θρύλο, από ένα φοβερό λιοντάρι που έμενε στη σπηλιά και προξενούσε μεγάλες καταστροφές στις γύρω περιοχές. Το  λιοντάρι  αυτό, σύμφωνα  πάντα  με  το  θρύλο, το  σκότωσε  ο Αγ.Νικόλαος και  το  μαρμάρωσε  μπροστά στην εκκλησία του Αγ.Νικολάου  της  Κάντζας. Σε ανασκαφές που έγιναν το 1926, βρέθηκαν οστά λιονταριού, αρκούδας των σπηλαίων ηλικίας 250.000 χρόνων, ύαινας και λύκου. Το σπήλαιο ενδέχεται να αποτελούσε το καταφύγιο των τελευταίων λιονταριών που έζησαν στην Αττική
ymmhtosmikr