ΔΗΜΟΣ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ "ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ"

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής και ο ΠΑΟΔΑΠ με την συμμετοχή όλων των πολιτιστικών - εθνοτοπικών συλλόγων της πόλης μας και την υποστήριξη της Ενεβαπ - Ένωση Επαγγελματιών Εμπόρων Βιοτεχνών Αγίας Παρασκευής διοργανώνουν το έθιμο της Φωτιάς "Κόλιντα Μπάμπω" στη Χριστουγεννιάτικη Πολιτεία Αγίας Παρασκευής στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019και ώρα 7.00μ.μ.Οι Σύλλογοι που θα συμμετάσχουν, εκτός απο τα χορευτικά θα έχουν κέρασμα μαζί με κρασί και τσίπουρο, είναι:


- Λύκειον των Ελληνίδων - Περιφερειακό Τμήμα Χορού Αγίας
Παρασκευής
- Όμιλος Αιτωλοακαρνανών Αγίας Παρασκευής
- Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κοντοπεύκου -
Παραδείσου - Πευκακίων
- Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίας Παρασκευής
(ΠΑΟΔΑΠ)
- Πολιτιστικός και Φιλανθρωπικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής
"Η Αλληλεγγύη"
- Σύλλογος Επτανησίων Αγίας Παρασκευής "Τα Ιόνια"
- Σύλλογος Ηπειρωτών Αγίας Παρασκευής "Ο Πύρρος"
- Σύλλογος Κατοίκων Τσακού
- Σύλλογος Κρητών και Φίλων Κρήτης
- Σύλλογος Μεσσήνιων "Ο Αριστομένης"
- Σύλλογος Πευκάκια Αγίας Παρασκευής "Η Αναγέννησις"
- Πολιτιστικός σύλλογος Αγιας Παρασκευής "Χοροταξιδευτές"
- Πολιτιστικός σύλλογος Αγίας Παρασκευής "Κορύβαντες"

Θα ακολουθήσει γλέντι για όλο τον κόσμο με τους εξαιρετικούς μουσικούς:

Χρήστος Τζιτζιμήκας (Τραγούδι)
Τιμολέων Ντέμος (Κλαρίνο)
Λευτέρης Φραγκιουδάκης (Λαούτο στεριανό,νησιώτικο,Κρητικό & Τραγούδι)
Αθανασούλας Γιώργος (Βιολί & Τραγούδι)
Λάζαρος Ακριβόπουλος (κρουστά)
Μανώλης Παπαδομαρκετάκης (Λύρα & Τραγούδι)

Ελάτε να διασκεδάσουμε ...όλοι και να ανταλλάξουμε ευχές για τις Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων στην Χριστουγεννιάτικη Πολιτεια της πόλης μας ..!!!

Σας περιμένουμε...

Λίγα Λόγια για το Έθιμο
Είναι ένα Έθιμο του Δωδεκαημέρου από τα Χριστούγεννα έως και τα Φώτα , που το συναντάμε στην Μακεδονία κυρίως όμως στους Νομούς Πέλλας, Κοζάνης και Φλώρινας.

Η λέξη Κάλαντα (κόλιντα) προέρχεται από την λατινική ‘’calenda” , που διαμορφώθηκε από το ελληνικό ρήμα καλώ.

Πιστεύεται ότι η ιστορία του Εθίμου συνδέεται με την Αρχαία Ελλάδα καθώς έχουν ανακαλυφθεί , αρχαία γραπτά κείμενα παρόμοια με τα σημερινά κάλαντα. τα παιδιά κρατούσαν ένα κλαδί ελιάς η δάφνης στολισμένο με καρπούς και άσπρο μαλλί γύριζαν και τραγουδούσαν και στην συνεχεία τους έδιναν δώρα.

Η λέξη Μπάμπω προέρχεται από το Βάβω = γιαγιά ..αρχαίο ελληνικό ουσιαστικό.

Στην Πέλλα κυρίως και σε όλα τα χωριά του Νομού αναβιώνει το έθιμο της ΄΄ΚΟΛΙΝΤΑ ΜΠΑΜΠΩ ΄΄ που συμφώνα με τους ντόπιους που το αναβιώνουν υπάρχουν κυρίως δυο ερμηνείες .Η πρώτη έχει σχέση με την σφαγή των νηπίων του Ηρώδη .Οι κάτοικοι της περιοχής ανάβουν φωτιές το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων φωνάζοντας ΚΟΛΙΝΤΑ ΜΠΑΜΠΩ δηλαδή ΣΦΑΖΟΥΝ ΓΙΑΓΙΑ. Συμφώνα με το έθιμο οι φωτιές ανάβουν για να μάθουν οι άνθρωποι για την σφαγή και να προσέξουν να προφυλαχτούν για να σωθούν . Στηρίζεται στην Παράδοση που το βραδύ εκείνο ο Ηρώδης διέταξε την σφαγή όλων των αρσενικών νηπίων μέχρι 2 ετών.

Μια άλλη διαφορετική ερμηνεία έχει να κάνει με τον μικρό Ιησού , οπού οι φωτιές φροντίζουν να ζεστάνουν την ατμόσφαιρα και να προετοιμάσουν το περιβάλλον για την γέννηση του .Όπως οι ποιμένες της Βηθλεέμ άναψαν φωτιά για να ζεσταθεί ο νεογέννητος Χριστός μέσα στο σπηλαίο !

Τα ΚΟΛΙΝΤΑ ΜΠΑΜΠΩ είναι τα κάλαντα στην γιαγιά μια φράση γνωστή σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Έτσι σήμερα ακόμη και στις μέρες μας συνεχίζεται η αναβίωση του Εθίμου !

Και όλα αυτά πάντα γύρω από την Φωτιά …Χορός ….Υπό τους ήχους των Χάλκινων πνευστών ..Τραγούδι ..Κέφι.. Χαρά.. Κρασάκι και Καλή Διάθεση !

Οι Φωτιές κρατούν μέχρι αργά συνήθως .Έτσι ξημερώνοντας η επομένη μέρα όλοι νιώθουν πως είναι έτοιμα να υποδεχθούν το φως της γέννησης του Ιησού …

ethimo fwtias12

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.