• Αρχική
  • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ- ΕΓΓΡΑΦΕΣ
  • ΕΝΗΛΙΚΩΝ
  • Ιστορία της Αρχιτεκτονικής

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

Ιστορία της Αρχιτεκτονικής

Από την Προϊστορική Εποχή στον 21ό αιώνα
 
Κάθε Τρίτη 19.30-21.30
 
Η Αρχιτεκτονική ως τέχνη και επιστήμη επιδιώκει να ικανοποιήσεις τις ανθρώπινες ανάγκες οίκησης και δόμησης του χώρου ανά τους αιώνες. Οι ιστορικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες καθορίζουν το ιδεολογικό πλαίσιο και τη πολιτισμική φυσιογνωμία κάθε εποχής και επιδρούν στη διαμόρφωση της αισθητικής, της λειτουργίας και της μορφής των αρχιτεκτονημάτων του ανθρώπινου πολιτισμού.
Το μάθημα Ιστορία της Αρχιτεκτονικής αποτελεί μια αναδρομή στα μνημεία των σημαντικότερων περιόδων του ανθρώπινου πολιτισμού, ξεκινώντας από τις σπηλιές των παλαιολιθικών χρόνων, τους πολιτισμούς του Προϊστορικού Αιγαίου κατά την Εποχή του Λίθου και του Χαλκού, την αρχιτεκτονική της αρχαϊκής, της κλασικής, της ελληνιστικής και της ρωμαϊκής περιόδου, τη βυζαντινή ναοδομία, τη μεσαιωνική τέχνη, την αρχιτεκτονική της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, τον νεοκλασικισμό, τον εκλεκτικισμό, την αρχιτεκτονική εξωευρωπαϊκών πολιτισμών, καταλήγοντας στον δυτικό μοντερνισμό και το μεταμοντέρνο πρόσωπο του σύγχρονου αστικού τοπίου. Παράλληλα επιχειρείται η σύνδεση με τις αισθητικές, πολιτικές και πολιτισμικές συνισταμένες της κάθε εποχής.
 
Τα μαθήματα πραγματοποιούνται σε μορφή διαλέξεων με τη χρήση Τ.Π.Ε. (βιντεοπροβολέα και PowerPoint). Βασική επιδίωξη αποτελεί η ενεργή συμμετοχή των παρευρισκομένων
μέσα από τη συζήτηση και τον δημιουργικό διάλογο.
 
Δρ Βίκυ Σαρακατσιάνου
Ιστορικός της Τέχνης
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
2
20
3
3 Archanes house model
4
5
6
7
8
9

Συνέχεια ανάγνωσης

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.